navigatie overslaan

Beleef de buitengewone routenetwerken van Twente

Routenetwerken Twente leidt je over de mooiste wegen en paden en brengt je langs en naar plekken die je omarmen en verrassen. Buurtschappen waar je het warme noaberschap ervaart. Dorpen en stadjes met een eeuwenoude historie. Kerken en kapelletjes, karakteristieke panden en beschermde stratenpatronen. Voormalige fabrieken en stations, als stille getuigen van bewogen tijden. Indrukwekkende kastelen, mysterieuze smokkelpaden, boerderijen met verborgen verhalen. En, niet in de laatste plaats, landgoederen en natuurgebieden die niet alleen voor Twentse, maar ook Nederlandse begrippen uniek zijn. Waar je ook wandelt, fietst of rijdt. Twente doet iets met je.

Bestel hier de routekaarten

Informatie vrijwilligers

Routenetwerken in Twente

Twente, gelegen in het oostelijke deel van Nederland, staat bekend om zijn groene landschappen, schilderachtige dorpjes en historische steden. Routenetwerken Twente biedt zowel lokale bewoners als toeristen de mogelijkheid om op een actieve en ontspannen manier van deze omgeving te genieten. Fietsen en wandelen zijn populaire activiteiten in Twente en het Routebureau speelt hier perfect op in. De routenetwerken bestaan uit een gevarieerd aanbod van routes, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor er voor iedereen iets te vinden is.

Ontwikkelingen van Routenetwerken Twente

Wandelen

Het Wandelnetwerk Twente is het mooiste wandelnetwerk van Nederland. Nu is dat niet zo moeilijk, want de rest van Nederland is nou eenmaal geen Twente, met maar liefst 6000 kilometer wandelmogelijkheden. Het wandelnetwerk beslaat de mooiste wandelroutes, wandelpaden en lange-afstandswandelingen welke reeds beschikbaar waren in Twente, maar dan aaneengeknoopt tot Wandelnetwerk Twente door middel van 2500 keuzepunten. Het wandelnetwerk is in een aantal fasen ontwikkeld waarvan de eerste al in 2007!

Fietsen

Zit je in de knoop met jezelf?… Niet? Nou, straks wel! Want het Fietsnetwerk Twente is een aaneenschakeling van knooppunten. Als je ze met elkaar verbindt (we zeggen niet ‘aan elkaar knoopt’, dat zou wel heel flauw zijn) heb je maar liefst 2500 km fietsmogelijkheden voor je liggen, waarvan 500 km over de Duitse grens gaat. We snappen dat alle knooppunten fietsen een beetje veel is, maar gelukkig kun je je eigen route geheel zelf samenstellen. Op ieder knooppunt vind je een paneel met informatie over de specifieke route die daar start. "Trap ‘m maar an" en je zult al heel snel ervaren dat het Fietsnetwerk Twente een echte belevenis is!

Mountainbiken

Mountainbiken (MTB) is in Twente een grote sport. Niet zo gek als je bedenkt dat we hier in Twente beschikken over een heel netwerk van mountainbiketochten. Als je stevig zou doorfietsen kun je namelijk in ongeveer een week, een MTBroute in Twente van 1000 kilometer afleggen over steeds weer nieuwe paden. Het zijn allemaal individueel mooie routes die onderling door verbindingsstukken aan elkaar geknoopt worden. Voor elk niveau is er wel een route. Er zijn vlakke paden met klimmetjes waar beginners de sport zonder te veel kleerscheuren kunnen leren. Daarnaast zijn er genoeg kunstmatige hindernissen waar professionele bikers hun kunsten kunnen showen!

Paardrijden

Paardrijden is zilver, maar paardrijden in Twente is goud. Jij wist dat al, want je bent hier speciaal naartoe gekomen. Hééééél goede keus! Of je nu in je eentje op pad gaat, of met vrienden of vriendinnen, het Paardrijnetwerk Twente brengt je via de mooiste routes op de mooiste plekken. Ze zijn in kaart gebracht door liefhebbers, die lang getwijfeld hebben of ze ze wel wilden delen. Want sommige plekken zijn zo uniek dat je ze het liefst voor jezelf houdt. Bezoek ze en je snapt waarom!

Autorijden

Wandelaars, mountainbikers, hardlopers, ruiters… maar als je nu graag een beetje meer PK onder je kont hebt? Daar doen we in Twente niet moeilijk over. Het Autonetwerk Twente bestaat vanaf 2015. In dat jaar hebben wij drie autoroutes overgenomen: de Hamalandroute in Zuid-Twente en Münsterland, de Sagenlandroute in Noordoost-Twente en de Sallandroute in Twente en Salland. Dus… haal je oldtimer uit de schuur – of je Ferrari, kruip achter het stuur en doorkruis het landschap. Kom op plekken die je anders nooit had kunnen vinden, of simpelweg voorbij was gereden!

Hardlopen

Op de paaltjes waar normaal gesproken wandel- en fietsroutes staan aangegeven, kun je nu ook hardlooproutes vinden. Kies je voor rood? Dan loop je de 5 kilometer. Oranje is 10, wit is 15 en de halve marathon is met wit én oranje aangegeven. Een mooie aanvulling op de bestaande routes voor mountainbikers, wandelaars of fietsers. Probeer het uit en ontdek zo de mooiste hardlooppaden in Twente!