navigatie overslaan

Project

Na het succesvolle project 'De meuiste dingn in 't leaven kost ginnen stuver' hebben we de smaak te pakken gekregen en gaan we nog veel meer verhalen vertellen...

Update

Inmiddels zijn 100 panelen voor Noordoost Twente klaar om geplaatst te worden. Het volgende onthullingsmoment van een fietspaneel zal in juni 2024 plaatsvinden bij het Hennie Kuiper Wielermuseum in Denekamp.

'Nen geleerden boerenjong'

omschrijving
omschrijving

Hoe groeide een eenvoudige boerenzoon uit tot één van de grootste geleerden in Europa? Dat is nu te lezen op het fietspaneel Reutumerweuste ofwel knooppunt 74 in Fleringen. Het is het eerste verhaal in een reeks nog uit te rollen spannende fietsverhalen in Noordoost Twente. Als onderdeel van het project 'De meuiste dingn in 't leaven kost ginnen stuver' worden in totaal 200 panelen voorzien. In de Groene Poort zijn inmiddels 60 panelen succesvol uitgerold.
Bekijk hier het fietspaneel

Onthulling eerste fietspaneel in Noordoost Twente

omschrijving
omschrijving

Het fietspaneel knooppunt 2 Brecklenkamp met het verhaal van 'n Stadhoalder woar wat met is' wordt het eerste fietspaneel dat uitgerold is in Noordoost Twente. Bekijk hier het fietspaneel

Tekstschrijvers

Aan het subsidieproject van het HCO (Historisch Centrum Overijssel) werken Marco Krijnsen, publiekshistoricus aan de IJsselacademie en het Twentehoes, Gert-Jan Hospers van Stad en Regio, auteur Martin ten Denge en cabaretier, tekstschrijver en zanger Herman Finkers mee om alle verrassende, spannende, grappige en/of interessante (fiets)verhalen te schrijven. De teksten op de fietspanelen worden in vier talen weergegeven, waaronder het Nedersaksisch (Twents) naast de traditionele kaart met kaartinformatie. Hiermee wordt de gebruiker van het netwerk deelgenoot van de Twentse cultuur, geschiedenis en landschap.

'De meuiste dingn in ’t leaven kost ginnen stuver'

Een onderdeel van het Verhalend Landschap is het project 'De meuiste dingn in 't leaven kost ginnen stuver'. Dit subsidieproject op initiatief van het HCO (Historisch Centrum Overijssel) is in samenwerking met ons gestart. De bedoeling van dit project is om samen met de plaatselijke historische verenigingen op zoek te gaan naar verrassende, spannende, grappige en/of interessante (fiets)verhalen om te delen met de fietsers en recreanten van Twente. Verhalen die bewoners en bezoekers meer bewust maken van de geschiedenis van een gebied en veel mogelijkheden bieden voor het organiseren van lokale activiteiten. Het project is daarmee ook een stimulans voor de vrijetijdseconomie. Deze bijzondere vertellingen komen als toevoeging op de bestaande fietsknooppuntpanelen en op deze wijze worden lokale verhalen gedeeld met het grote publiek. Het gaat vooralsnog om zo'n 60 panelen in Zuidwest-Twente, ook wel bekend als de Groene Poort.