navigatie overslaan

Project

Nieuw: twee thematische fietsroutes, geïnspireerd door het spoorfietsen. Ga terug in de tijd en fiets langs de spoorlijn met de “spottende” bijnaam Schaddenspoor.

Laatste ontwikkelingen

De verhalen en foto's zijn klaar en de routes online beschikbaar, maar nog niet zichtbaar. De gemeente Enschede helpt intussen mee door onverharde wegen fietsvriendelijk te maken voor deze Schaddenspoor fietsroutes.

De eerste stappen zijn gezet

De Schaddenspoor fietsroutes vormen samen twee lussen (achtvormig netwerk) met een noord- en zuidroute, waarbij Boekelo in het midden ligt. De teksten en foto's zijn in de maak. Er volgen gesprekken met benodigde stakeholders. Wanneer dit akkoord is, wordt de bewegwijzering door de buitendienst uitgerold.

Twee fietsroutes in de maak

Stap op je fiets en laat de wielen van het verleden je gids zijn. Geniet van een unieke combinatie van natuur en cultuur met de twee nieuwe Schaddenspoor fietsroutes! Deze nog te ontwikkelen themaroutes laten je de historie van het unieke Schaddenspoor herbeleven. Deze routes beloven avontuur, voldoening en onvergetelijke herinneringen op twee wielen!

De geschiedenis van het Schaddenspoor

In 1884 is Twente via het Schaddenspoor met het Ruhrgebied verbonden. De spoorlijn loopt oorspronkelijk via Boekelo naar Ruurlo en Winterswijk en is aangelegd door de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij of GOLS. Al tijdens de aanleg krijgt de spoorlijn de “spottende” bijnaam Schaddenspoor. De lijn liep namelijk grotendeels over de heide en men zei "dat er niet veel te vervoeren zou zijn" (schadden zijn heideplaggen). De spoorlijnen zijn echter al snel een groot succes, ze spelen een belangrijke rol bij de industrialisatie van de regio, met name door het (goedkope) goederenvervoer per trein. Tot 1936 werden er over deze lijn ook reizigers vervoerd. Pas in 2013 reed de laatste goederentrein.