navigatie overslaan
Nieuws

Primeur kleurcodes Mountainbikenetwerk Twente

  • 3 minuten leestijd
  • 118 x bekeken

Primeur in Twente met gekleurde MTB-routes: ‘Net als op de skipiste’
Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen op bij Het Hulsbeek in Oldenzaal. De NTFU rolt het kleurensysteem landelijk uit en hangt de eerste bordjes op bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

Geen verrassingen

Voor Benno Brand, wethouder Dinkelland met portefeuille Recreatie en Toerisme en lid van het dagelijks bestuur Regio Twente, komt het kleurensysteem als geroepen. “Net als in andere regio’s is de drukte op het MTB-netwerk in Twente behoorlijk toegenomen. Een deel van de route op Het Hulsbeek in Oldenzaal hebben we moeten afsluiten vanwege meerdere ongelukken op moeilijke passages. Ondanks de extra waarschuwingsbordjes bij de hindernissen was het blijkbaar niet duidelijk genoeg voor mountainbikers wat ze betekenen. Met de classificatie op bewegwijzering, panelen en in de media gaan we de bewustwording sterk vergroten.”

Van makkelijk tot moeilijk

Aan wethouder Brand en Peter Wolters, waarnemend voorzitter van MTB-vereniging Het Twentse Ros, de eer de eerste bordjes langs de route op te hangen. Wolters: “Op groene routes komen weinig singletracks voor. Prima te doen voor wie weinig ervaring heeft. Blauw is de gemiddelde route waar iedereen met een beetje mountainbike-ervaring kan fietsen. De blauwe route heeft veel singletracks. Rode en zwarte routes komen niet veel voor, maar de ervaren mountainbiker die hier specifiek naar op zoek is, weet meteen waar hij/zij moet zijn. Zo is er voor elke type mountainbiker een geschikte route en draagt het kleurensysteem bij aan de veiligheid.”

Op de bestaande MTB-routes komt er op de bewegwijzeringspaaltjes een extra bord bij met de moeilijkheidsgraad. Wolters: “Volg je goed de kleurcodering én de bewegwijzering, dan voorkom je dat je onverwacht op een technisch zware route komt.”

Beter vindbaar

Naast de kleurcodering krijgen de Twentse MTB-routes ook 112-bordjes met een paalcodering, die worden aangemeld bij de meldkamer. Han van den Heuvel, beleidsadviseur bij Routenetwerken Twente: “Mountainbikers zijn op deze manier beter vindbaar voor de hulpdiensten mochten ze ergens stranden.”

Zo hoopt Van den Heuvel dat de nieuwe bebording leidt tot minder ongevallen én dat de mountainbikers beter bewust zijn van de moeilijkheidsgraad van de te nemen route en de bijbehorende obstakels. “Maar, uiteindelijk moeten ze zelf de afweging maken of ze ervaren genoeg zijn voor een lastig obstakel.”

Wat vind je van de informatie op deze pagina?